»
terug

Heel Flevoland 28 dagen rookvrij, regionale kick off Stoptober in Lelystad mmv Tactus

Nieuws

13 september 2017

GGD Flevoland, gemeente Lelystad, Lelykracht en Tactus Verslavingszorg hebben de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk Lelystedelingen en Flevolanders te laten stoppen met roken. “Een gezonde leefstijl voor onze inwoners vinden we erg belangrijk. Roken past daar niet bij”, aldus wethouder Janneke Sparreboom van Lelystad, zij heeft gezondheid in haar portefeuille.

“We hebben onlangs een succesvolle stoppen-met-roken aanpak gehad. Heel Lelystad Stopt van Lelykracht was een groot succes. Dat bewijst dat rokers best willen stoppen maar vaak een positief steuntje in de rug nodig hebben. Dát doen we met Stoptober in Flevoland.”

Op zaterdagmiddag 16 september doet de landelijk bekende knaloranje Stoptober camper het Stadshart aan van Lelystad. Met tal van wervende activiteiten wordt het winkelende publiek geïnformeerd over stoppen met roken. Het Stoptober promotieteam enthousiasmeert belangstellenden, deelt gadgets uit en geeft tips over stoppen met roken. Daarnaast geven medewerkers van GGD Flevoland en Tactus Flevoland informatie en kan het publiek vragen stellen.

Flevoland telt ruim 53.000 rokers en die behoren allemaal tot de doelgroep.
Projectleider Elke van Huffelen van GGD Flevoland: “Een gezonder Flevoland, dat is onze missie. Als GGD werken we nauw samen met de gemeente en ketenpartners om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen en te beschermen. Tabaksontmoediging wordt in de komende periode een speerpunt van ons. Zo richten wij ons op rookvrije scholen en een rookvrije omgeving voor kinderen. Daar zetten wij op in. Stoptober is dan ook een mooie aftrap hiervoor.”

Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. En er lijkt voor een roker eigenlijk nooit een juiste gelegenheid te zijn om te stoppen met roken. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt met haar programma positieve steun aan iedereen die wil stoppen met roken. De afgelopen drie jaar hebben duidelijk gemaakt dat het succes van Stoptober zit in de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de steun die Stoptober stoppers te bieden heeft.

Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze dan door de periode heen zijn met de zwaarste ontwenningsverschijnselen. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag berichten stuurt en tips en advies geeft. Daarnaast worden dagelijks tips en berichten gedeeld op de Facebookpagina. Het is ook een belangrijke plek waar gestopte rokers elkaar helpen en steunen.

Stoptober Magazine
Nieuw dit jaar is het Stoptober Magazine dat alle deelnemers van Stoptober - zolang de voorraad strekt - gratis kunnen ophalen bij een Albert Heijn-vestiging bij hen in de buurt. In het magazine staan inspirerende verhalen van bekende en onbekende Nederlanders en vanzelfsprekend veel tips om de 28 dagen door te komen. De bekende artiest Nielson en mode-ontwerperster Olcay Gülsen sieren de cover van het magazine en vertellen uitgebreid over hun beweegredenen om mee te doen aan Stoptober.

Meedoen aan Stoptober
Iedereen die aan Stoptober wil meedoen kan zich inschrijven via de website www.stoptober.nl en vanaf 28 september de bijbehorende gratis app downloaden die vanaf 1 oktober dagelijkse steun biedt. De 28-dagen-niet-roken-reis begint op 1 oktober 2017.


Deel dit bericht: