Spring naar content

Moet ik me zorgen maken om mijn gebruik of gedrag?

Wellicht ben je hier beland omdat je het gevoel hebt dat je alcohol-, drugs- of medicijngebruik voor problemen zorgt in je dagelijks leven. Of is er gedrag dat al je aandacht vergt. Ontdek hoe je verder kunt komen.

Alcohol

Veel mensen zien het drinken van alcohol als gezellig en sociaal. Bij matig gebruik zijn de risico’s beperkt, maar waar ligt de lijn tussen gezond en verslavend gebruik?

Nicotine

Overweeg je te te stoppen met roken? Heb je het al eens geprobeerd maar lukte het niet? Heb je extra hulp nodig om te stoppen met roken?

Drugs

Het gebruik maken van hard- én softdrugs kan langdurige schade met zich mee brengen. Wanneer je wilt stoppen lukt dit niet altijd zelfstandig.

Medicijnen

Verkeerd gebruik van medicijnen leidt soms tot een verslaving. Zelfstandig afbouwen van medicijnen kan soms ook risico’s met zich meebrengen en is hulp zoeken verstandig.

Gokken

Je kunt verslaafd raken aan gokken. Je wordt zelfverzekerd als je wint en je blijft op zoek naar die egoboost, zelfs als je keer op keer verliest.

Gamen

Gamen is een van de meest populaire bezigheden onder jongeren. Maar wanneer is gamen geen gezond vermaak meer?

Internet

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat als je meer tijd in de virtuele dan in de fysieke wereld doorbrengt?

Eten

Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar je aandacht voor eten moet niet je leven overnemen. Wil je een gezondere relatie met eten? Eet je overmatig?

Achtergrond informatie

Moet ik me zorgen maken om mijn gebruik of gedrag?

De volgende signalen kunnen over algemeen wijzen op een verslaving:

  • Je kunt moeilijk stoppen met het gebruik of gedrag.
  • Je gaat wel eens niet naar je werk vanwege je gebruik of om te gamen of gokken.
  • Je hebt steeds meer of vaker het middel nodig om je goed te voelen.
  • Je gebruikt of doet een bepaald gedrag om iets te vergeten of situaties aan te kunnen.
  • Je hebt lichamelijk klachten zoals maagklachten of hoge bloeddruk.
  • Je hebt ruzie met familie of collega’s over je gebruik of gedrag.
  • Je doet geheimzinnig over je gebruik/gedrag of je ontkent of verhult het.

Je overweegt een behandeling bij Amethist. Een moedige stap die kan voorkomen dat je probleem groter wordt. Verslaving is een ziekte, maar bij veel mensen goed te behandelen. Je eigen inzet is daarbij belangrijk. Amethist organiseert haar zorg grotendeels in zorgpaden. Hiermee zorgen we voor kortere wachttijden en minder uitval. Betere zorg dus. De verslavingsbehandeling is op basis van Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Dit is wetenschappelijk aangetoond een van de meest effectieve behandelvormen voor een verslaving. Belangrijk is dat je zelf doelen stelt en daar samen met jouw behandelaar aan werkt.

Maak je je zorgen over jouw alcoholconsumptie of ander middelengebruik? Kun je jouw gok- of gamegedrag niet onder controle krijgen? Aarzel niet en neem contact op.
Als je hulp zoekt bij Amethist, wat kan je dan verwachten? In grote lijnen, zijn dit de stappen die je kunt doorlopen.
Je hebt de stap gezet om een nieuw leven te beginnen. Samen met ons ga je werken aan je herstel. Je zorgprogramma wordt afgestemd op je persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

  • Hulp aan naasten

    Omgaan met iemand met een verslaving is niet eenvoudig. Als naaste heb je soms het gevoel in een doolhof te zijn beland. Hoe vind je voor jezelf hulp en steun?

  • Handige apps

    Benieuwd naar je gebruik of wil je met een alcohol minderen of stoppen met roken? Er zijn handige apps die je hierbij kunnen helpen. Hier een overzicht.